
1 ΜΑΡ
Ο ερχομός της άνοιξης με το έθιμο του Μάρτη
Πηγή: Κλινική ΠΑΝΑΓΙΑ
Την άνοιξη υποδεχτήκαμε επισήμως σήμερα με το έθιμο του παραδοσιακού δίχρωμου βραχιολιού από κλωστή, του Μάρτη.
Οι συμμετέχοντες στα δημιουργικά εργαστήρια έφτιαξαν τον δικό τους Μάρτη με λευκό και κόκκινο νήμα. Ένας Μάρτης για τον καθένα και πολλοί άλλοι που θα προσφερθούν ως δώρο στο προσωπικό και τους επισκέπτες της Κλινικής μας τις πρώτες μέρες της άνοιξης.
Τι συμβολίζει όμως το συγκεκριμένο έθιμο, μάθαμε με μια μικρή έρευνα και μέσω της ιστοσελίδας kalavrytanews.com και το μοιραζόμαστε μαζί σας:
“Ο Μάρτης ή Μαρτιά είναι ένα παμπάλαιο έθιμο, με βαλκανική διασπορά. Πιστεύεται ότι έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα και συγκεκριμένα στα Ελευσίνια Μυστήρια, όπου οι μύστες έδεναν μια κλωστή, την Κρόκη, στο δεξί τους χέρι και το αριστερό τους πόδι.
Σύμφωνα με το έθιμο, την 1η του Μάρτη, οι μητέρες φορούν στον καρπό του χεριού των παιδιών τους ένα βραχιολάκι, φτιαγμένο από στριμμένη άσπρη και κόκκινη κλωστή, τον Μάρτη ή Μαρτιά, για να τα προστατεύει από τον πρώτο ήλιο της Άνοιξης, που είναι ιδιαίτερα βλαβερός, σύμφωνα με τις λαϊκές δοξασίες. Ο Μάρτης προφυλάσσει επίσης, όπως πιστεύεται, από τα κουνούπια και τους ψύλλους και ακόμα απομακρύνει τις αρρώστιες και άλλα κακά.
Τον φτιάχνουν την τελευταία μέρα του Φλεβάρη και τον φορούν την πρώτη μέρα του Μάρτη, πριν βγουν από το σπίτι. Σε μερικές περιοχές ο Μάρτης φοριέται στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού σαν δαχτυλίδι για να μην σκοντάφτει ο κάτοχός του.
Το βραχιολάκι αυτό το βγάζουν στο τέλος του μήνα, ή το αφήνουν πάνω στις τριανταφυλλιές όταν δουν το πρώτο χελιδόνι, για να τον πάρουν τα πουλιά και να χτίσουν τη φωλιά τους ή το καίνε με το αναστάσιμο φως του Πάσχα.”

