Κατάθλιψη

ΟΡΙΣΜΟΣ

Ως κατάθλιψη ορίζεται η συναισθηματική κατάσταση έντονης και επίμονης θλίψης. Μπορεί να κυμαίνεται από ήπια θλίψη ως εξαιρετική απελπισία, ένα από τα πλέον συνηθισμένα προβλήματα ψυχικής υγείας της σύγχρονης δυτικής κοινωνίας. Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο νοσούν από αυτήν. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας το έτος 2020 θα αποτελεί παγκοσμίως τη δεύτερη σε συχνότητα αιτία θανάτου και αναπηρίας. Ο όρος κατάθλιψη στην ψυχιατρική υποδηλώνει μια διαταραχή η οποία έχει ένα συνδυασμό συμπτωμάτων. Ένα από τα χαρακτηριστικά της κατάθλιψης είναι η άσχημη διάθεση γι’ αυτό και ονομάστηκε έτσι, δεν είναι όμως το μοναδικό, ενώ μερικές φορές μπορεί και να απουσιάζει.

Η σημασία της κατάθλιψης δεν έγκειται μόνο στο μεγάλο βαθμό των ανθρώπων που υποφέρουν, αλλά πρέπει να συνεκτιμηθεί και ο μεγάλος κίνδυνος αυτοκαταστροφής που απορρέει από αυτήν, οι επιπτώσεις στην οικογένεια και την εργασία, καθώς και οι γενικότερες οικονομικές επιπτώσεις (ημεραργίες, πρόωρη συνταξιοδότηση, επίπτωση στην παραγωγικότητα). Επίσης, πρέπει να τονισθεί η συμβολή της πάθησης αυτής στην εγκατάσταση και διατήρηση διαφόρων εξαρτησιακών καταστάσεων (αλκοολισμός, κατάχρηση ουσιών, ο βαθμός συμμετοχής στην πρόκληση τροχαίων ατυχημάτων και οι πολλές καταστροφικές επιπτώσεις στην αρμονική οικογενειακή ζωή και ιδιαίτερα στα παιδιά).

Συμπτώματα

Τα κύρια συμπτώματα της κατάθλιψης είναι:

 

1.Μεγάλη ελάττωση του ενδιαφέροντος ή της ευχαρίστησης σε όλες σχεδόν τις δραστηριότητες

2.Καταθλιπτική διάθεση κατά το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας

3.Δυσκολία στον ύπνο

4.Διαταραχές στην όρεξη για φαγητό

5.Απώλεια του ενδιαφέροντος για την ερωτική πράξη

6.Απώλεια των δυνάμεων και της ενεργητικότητας

7.Αδυναμία συγκέντρωσης, σκέψης, μνήμης ή λήψης αποφάσεων

8.Ιδέες ενοχής, αυτομομφής και αναξιότητας

9.Ανησυχία και απαισιοδοξία για το μέλλον

10.Ιδέες αυτοκτονίας

11.Γενικά σωματικά συμπτώματα όπως πονοκέφαλοι, γενικοί πόνοι στο σώμα κλπ

 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το καταθλιπτικό συναίσθημα έχει μεγάλη ένταση, είναι μόνιμο και δεν επηρεάζεται από τις καταστάσεις που ζει ο ασθενής. Επίσης, στην κατάθλιψη το συναίσθημα μπορεί να είναι χειρότερο το πρωί σε σχέση με το βράδυ, ενώ στους μη-ασθενείς που απλώς νιώθουν στενοχωρημένοι η διάθεση είναι συνήθως καλύτερη όταν σηκώνονται το πρωί.

Μετάβαση στο περιεχόμενο